Salut dona la benvinguda a les higienistes dentals que s’han incorporat a l’atenció primària

Aquest matí, el Departament de Salut ha dut a terme el Pla d’acollida d’higienistes dentals d’atenció primària i comunitària. Una sessió on hi ha assistit l’AHIADEC i on s’ha presentat als higienistes dentals que s’han incorporat als centres d’atenció primària què és i com s’organitza el sistema de salut de Catalunya i quin és el funcionament de l’atenció primària i comunitària.

La presentació, de quatre hores de durada, ha anat a càrrec de responsables i tècnics de l’Oficina de Salut Bucodental, del CatSalut i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’objectiu ha estat proporcionar una visió generalitzada del sistema de salut públic català i dels serveis que en matèria de salut bucodental s’ofereixen a l’atenció primària, des de la prevenció de les malalties bucodentals fins a la realització de procediments terapèutics.

La cap de Desenvolupament de Professionals del CatSalut, Anna Enrich, ha explicat quines són les competències que ha de tenir el/la higienista dental que s’incorpora a la salut pública:

  • Ha de tenir el títol de grau superior en Higiene Bucodental.
  • Ha de ser honest/a.
  • Ha de tenir pensament crític.
  • Ha de saber prioritzar.
  • Ha de ser un/a bon/a comunicador/a.
  • Ha de tenir orientació cap a l’usuari/a.
  • Ha de saber col·laborar amb altres professionals.

Per la seva banda, el Dr. Elias Casals, de l’Oficina de Salut Bucodental, ha dit que ja s’han incorporat més de la meitat de les higienistes de les 365 previstes que s’incorporin a finals d’any. També ha comentat que la cartera de serveis s’anirà ampliant progressivament, igual que la tipologia de pacients.

Al llarg de la sessió, s’ha comentat la importància de treballar les habilitats comunicatives individuals i la conducció de grups. També s’ha presentat el Programa Salut i Escola, el Programa Dents Fortes i Sanes, el Programa de prevenció de les càries als centres amb persones amb discapacitat, el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable i el Programa Suma Salut.

Val la pena destacar que tots els professionals que han participat en aquesta sessió de presentació han destacat la importància que els higienistes dentals s’incorporin a la sanitat pública.

Moltes gràcies a tots i totes per l’acollida i per confiar en els nostres professionals.