Col·legiar-se al COHIDEC com a garantia de la qualitat de l’exercici professional

El Col·legi d’Higienistes Dentals de Catalunya (COHIDEC), creat mitjançant el Decret 47/2023, de 14 de març, publicat al DOGC número 8876 de 16 de març de 2023, i constituït per l’assemblea general constituent celebrada el dia 1 de juliol de 2023 a Barcelona, neix com un col·legi d’adscripció voluntària que la Generalitat reconeix com a únic representant de la professió d’higienista bucodental a Catalunya, i que gestiona els interessos públics vinculats a l’exercici de la professió d’higienista bucodental, vetlla per la defensa i reconeixement de la professió i garanteix, amb la col·legiació dels higienistes dentals, la qualitat de l’exercici de la professió i dels seus professionals.

Algunes higienistes dentals es poden preguntar, per què haig de formar part d’un col·legi professional si per exercir la professió d’higienista bucodental a Catalunya, en aquests moments, no es obligatori estar-ne col·legiat?

Doncs la resposta és simple, formar del Col·legi ofereix a totes les persones col·legiades, pel fet d’estar incorporades al Col·legi, una quàdruple garantia de qualitat de l’exercici professional, en benefici no només de les mateixes professionals, sinó també dels titulars de les clíniques dentals que les contractin, i essencialment, dels pacients i usuaris dels serveis prestats per les higienistes dentals.

En primer lloc, estar col·legiat al COHIDEC garanteix que s’està en possessió del títol de tècnic superior d’higiene bucodental o equivalent que habilita per exercir la professió d’higienista bucodental. Ningú pot qüestionar-vos la titulació si esteu col·legiades al COHIDEC, motiu pel qual es demana una còpia compulsada del títol per a col·legiar-se.

A més a més, els pacients i els titulars de les clíniques dentals, amb la col·legiació, tenen assegurat que la higienista bucodental disposa del títol oficial requerit per a l’exercici i estan protegits davant de qualsevol risc d’intrusisme professional, que malauradament, en aquesta professió, és massa habitual.

En aquest sentit, el COHIDEC, en exercici de les seves funcions públiques, lluita contínuament contra l’intrusisme professional, i ho continuarà fent gràcies a la força que donarà la incorporació de moltes higienistes dentals al Col·legi. Si el Col·legi té moltes persones col·legiades, seran moltes les accions que podrà dur a terme per prevenir i evitar l’intrusisme professional, en benefici de les mateixes col·legiades i especialment dels pacients que estan patint diàriament aquestes actuacions d’intrusisme.

En segon lloc, estar col·legiat al COHIDEC garanteix que la persona col·legiada té un compromís ètic professional envers els pacients, els companys de professió i els professionals d’altres professions sanitàries amb qui col·labora diàriament; i, per tant, assegura el coneixement de la deontologia professional i de les bones pràctiques, i el compromís d’aplicar-ho en l’exercici de la professió.

Els pacients i els titulars de les clíniques dentals saben que les persones col·legiades assumeixen, pel fet de ser col·legiades, el compliment de les normes deontològiques, i per tant, garanteixen un exercici de qualitat.

En tercer lloc, estar col·legiat al COHIDEC garanteix que les higienistes dentals siguin escoltades, considerades i ateses tant per les administracions públiques com per les corporacions de dret públic representatives d’altres professions sanitàries, en benefici de la professió, del mateix col·lectiu d’higienistes bucodentals i dels pacients.

L’oficialitat del Col·legi i el reconeixement de la representativitat de la professió permeten que, en exercici de les funcions públiques que té legalment atribuïdes, el Col·legi pugui ordenar la professió i defensar els interessos professionals davant de totes les institucions i col·lectius; i per fer-ho, i no deixar desprotegides a les higienistes bucodentals, és essencial que el col·legi integri el màxim nombre de professionals.

I en darrer lloc, estar col·legiat al COHIDEC garanteix el compliment de l’obligació establerta en l’article 4.6 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, de formar-se contínuament al llarg de la vida professional com a garantia de qualitat i excel·lència professional.

El Col·legi ofereix infinitat de cursos de formació, amb la deguda acreditació, que permeten formar-se i estar al dia de les novetats i avanços tècnics de la professió, i que asseguren el compliment d’aquesta obligació davant dels titulars de les clíniques dentals com dels pacients, garantint la qualitat professional.

A més a més, el Col·legi també ofereix diferents serveis col·legials, com una borsa de treball actualitzada, assessorament professional i personal, i la possibilitat d’estar en contacte amb altres professionals per compartir les inquietuds i necessitats, que el mateix Col·legi fa seves i defensa en exercici de les seves funcions.

En conclusió, els avantatges i beneficis d’estar col·legiades són molt més grans que els que tindríeu si no ho estiguéssiu.

Així doncs, no ho dubteu: Col·legiar-se és la millor opció per exercir la professió!

Francesc Vila i Rodríguez
ROCA JUNYENT

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.